Λήμνος

«Λήμνος γαιάων απασέων φιλτάτη» Όμηρος

Η Λήμνος είναι ένα νησί του ΒΑ Αιγαίου γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τον πολιτισμό της. Ο Όμηρος την χαρακτηρίζει ως ‘’την πιο αγαπημένη από όλες τις στεριές και ‘’αμιχθαλόεσσα’’ Κατά καιρούς της έχουν δώσει πολλές προσωνυμίες όπως: Σιντηίς, Υψιπύλια, Αιθάλεια ,Πυρόεσσα ,Δίπολις ,Σταλημένη. Ο Welcker συσχετίζει τη λέξη Λήμνος με το λήιον (σπαρμένο χωράφι). Το όνομά της παρέμεινε αναλλοίωτο στους αιώνες, έχει ρίζα φοινικική και σημαίνει ‘’λευκή’’ καθώς είναι χθαμαλή (χαμηλή) και άδεντρη αφού από μακριά φαντάζει ασπριδερή-λευκή.

Σταυροδρόμι πολιτισμών από την αρχαιότητα η Λήμνος.
Ο Ήφαιστος , ο αρχιμεταλλουργός των ολύμπιων θεών, σε μια διένεξή του με το Δία απογειώνεται ανώμαλα στο έδαφος του νησιού και οι Σίντυες του περιθάλπουν το κουτσό του πόδι. Εκείνος για να τους  ευχαριστήσει τους μαθαίνει την τέχνη της φωτιάς. Εκείνοι τον λατρεύουν και γίνεται ο πάτρωνας θεός τους. Επίσης λατρεύουν και άλλους θεούς και θεές όπως τη θαλασσινή θεότητα Λευκοθέα, τη Μεγάλη θεά Λήμνο, την Κυβέλη τον Απόλλωνα, την Άρτεμις , τη Σελήνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιλοκτήτης σταματάει το ταξίδι του για την Τροία εδώ μετά από δάγκωμα φιδιού. Οι Αργοναύτες σταμάτησαν το ταξίδι προς την Κολχίδα εδώ . Γνώρισαν τις γυναίκες του νησιού και ο
Ιάσωνας παντρεύεται την βασίλισσα Υψιπύλη, κόρη του βασιλιά Θόαντα και κάνουν ένα γιό τον Εύηνο. Κάτοικοι του νησιού στους αιώνες είναι οι Σίντυες, οι Πελασγοί, οι Αθηναίοι, οι Πέρσες, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί και οι Γερμανοί.

Η καρδιά του νησιού χτυπάει στην πρωτεύουσα Μύρινα, απλωμένη από τον Τούρκικο Γιαλό έως το Ρωμαίικο Γιαλό, από ψηλά στέκεται το επιβλητικό ενετικό κάστρο της καταφύγιο των ελαφιών ‘’φρουρών’’ του και το λιμάνι. Θα περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, θα ακολουθήσετε το δρόμο της αγοράς που θα σας οδηγήσει στην άλλη άκρη με τα εντυπωσιακά αιγυπτιακά αρχοντόσπιτα.
Σταματήστε για ένα καφέ, αγοράστε ντόπια προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας : φλωμάρια, μέλι, τυριά ,παξιμάδια , βενιζελικά και φυσικά τα φημισμένα κρασιά της.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε:

  1. Τις αμέτρητες παραλίες, πάνω από εκατό στον αριθμό και να απολαύσετε το μπάνιο σας στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Οι πιο πολλές είναι αξιοποιημένες τουριστικά, προσβάσιμες με αυτοκίνητο αλλά υπάρχουν και ερημικές. Οι πιο γνωστές είναι: Πλατύ, Άι-Γιάννης, Εβγάτης, Γομάτι-Παχιές Αμμουδιές, Χαβούλι, Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι, Κέρος, Σαράβαρη, Νεφτίνα.
  2. Τους αρχαιολογικούς χώρους που αξίζει να επισκεφτείς είναι: Προιστορική Πολιόχνη: η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με το Βουλευτήριο και την Κοινοτική Αποθήκη. Καβείρια: μυηθείτε στα Καβείρια Μυστήρια των παιδιών του Ηφαίστου. Ηφαιστεία: το αρχαίο θέατρο, ανακαινισμένο, αλλά και την πρόσφατα ανακαλυφθείσα νεκρόπολη. Δίνεται και παράσταση αρχαίας τραγωδίας το καλοκαίρι.
  3. Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, με τα ευρήματα της Πολιόχνης και της Ηφαιστείας.
  4. Τον αρχαιολογικό χώρο στα Ρηχά Νερά.
  5. Το ιερό της θεάς Άρτεμις στον Αυλώνα.
  6. Το Μουσείο Σπογγαλιείας στην Νέα Κούταλη.
  7. Το λαογραφικό μουσείο στο Πορτιανού.
  8. Τις λίμνες : Αλυκή, Χορταρόλιμνη, Ασπρόλιμνη περιβαλλοντικά προστατευμένες με Natura 2000, κατοικία των ροζ φλαμίνγκο, ερωδιών, αγριόπαπιας.
  9. Το απολιθωμένο δάσος στο Βάρος και το Μούδρο.
  10. Το Γομάτι με τις αμμοθίνες, τοπίο που θυμίζει τη Σαχάρα και αποτελεί μοναδικό μέρος για την Ευρώπη.

Γνωρίστε από κοντά τον αυθεντικό τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού με την ντοπιολαλιά, τα πανηγύρια με την παραδοσιακή λύρα και τους ντόπιους χορούς όπως ο κεχαγιάδικος, το πάτμα, ο μπάλος. Το βράδυ περπατήστε στα σοκάκια του ρωμαίικου γιαλού, απολαύστε το ουζάκι σας στα ταβερνάκια με φρέσκο ψαράκι, ξενυχτήστε στα στέκια της νεολαίας μέχρι το πρωί.
Επισκεφτείτε τη Λήμνο, έναν αυθεντικό παράδεισο, άγνωστο τουριστικό προορισμό και είμαστε σίγουροι ότι θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις.